Recycle Restaurant

"Wij serveren restanten van sterren restaurants"

In een eenvoudig ingerichte open keuken staan drie koks.
Eén van de koks staat achter een balie waarop een koelvitrine. Het eten in de koelvitrine is hun trots. Niet omdat ze het zelf gekookt hebben maar omdat het kostbare restjes zijn uit sterren restaurants. Deze restaurants leveren dit anoniem omdat het door strenge wetgeving niet mag.
Toch kan de kok vertellen dat er die dag een hele goede levering was en dat hij er nog een heerlijk bordje van kan maken. Zelf heeft hij er nog een mooi sausje bijgemaakt en zo wordt er nog een tijdje doorgekeuveld over lekker eten terwijl de kok aan het bordje werkt. Een restje wijn is per fles bodempje te bestellen.

Het eten is goed maar de klant wordt voor het nuttigen ervan toch eerst vriendelijk verzocht om een formulier in te vullen waarin staat dat het “Recycle restaurant” zich niet aansprakelijk stelt voor eventuele schade.
Tja, regels zijn regels.

En als u zich misschien afvraagt waarom dit eten over was.
Dan kan dit komen door vele redenen. Bijvoorbeeld doordat een klant grotere ogen had dan maag of zwanger was. Het kan natuurlijk ook komen door teruglopende klandizie en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat het lekker is en weggooien reuze zonde is. Ook al is er een klein hapje van de parelhoen poot genomen.

Haarlem 2009

De eerst 4 foto's zijn gemaakt in Het Recycle Restaurant, 2009 in een papier recycle fabriek te Haarlem ter gelegenheid van de boekpresentatie van de Atlas van Haarlem oost n.a.v. de het onderzoeksproject “Kijken naar Haarlem oost”. In een open keuken gemaakt van grote balen oud papier en pallets wordt gekookt met restanten van sterren restaurants en bestaat het menu uit soep, gefrituurde aardappelschillen en een kwartel of kippenpootje waar soms al een hapje uit is. Als je geluk hebt gecombineerd met een restje Chateaux du Pape.

Rotterdam 2006

Het restaurant dat hierboven beschreven is, heeft op 19 oktober 2006 een succesvolle avond gedraaid op de “Duurzame dance party” in Off Corso te Rotterdam. Mischa werkte hier samen met Mor Langelaar (kok), Johannes Sterk (concept ontwikkelaar en performer) en Nicole van der Velden (vormgever)
Het is mogelijk het plan iets aan te passen op de gegeven situatie.

Recycle Restaurant in Haarlem
Recycle Restaurant in Haarlem
Recycle Restaurant in Haarlem
Recycle Restaurant in Haarlem

Het Recycle Restaurant, 2009.

(foto's links)

In een papier recycle fabriek te Haarlem ter gelegenheid van de boekpresentatie van de Atlas van Haarlem oost n.a.v. de het onderzoeksproject “Kijken naar Haarlem Oost”. In een open keuken gemaakt van grote balen oud papier en pallets wordt gekookt met restanten van sterren restaurants en bestaat het menu uit soep, gefrituurde aardappelschillen en een kwartel of kippenpootje waar soms al een hapje uit is. Als je geluk hebt gecombineerd met een restje Chateaux du Pape.

Recycle Restaurant
Recycle Restaurant
Recycle Restaurant
Recycle Restaurant
Mischa werkte hier samen met (v.l.n.r.) Nicole van der Velden (vormgever), Mor Langelaar (kok) en Johannes Sterk (concept ontwikkelaar en performer).

X